Llicenciada en violoncel pel Conservatori Superior de Música de Kazan (Rússia) sota el mestratge del professor Hairutdinov estudià amb el gran mestre Daniel Shafran durant cinc anys, al mateix temps que desenvolupava una gran activitat concertística per tota Europa actuant en prestigiosos festivals de música com els de Tolyati, Ekaterinburg, Londres, París i Viena, on rebé una clamorosa ovació del públic i de la crítica que li auguraren un futur ple d’èxits.

Guanyadora de primers premis nacionals i internacionals de gran prestigi com el “All-Russian Cello Competition” (Russia), el “Liezen International Cello Competition” (Austria), el “Lasmo Staffa Award”, el “Bromley Festival Contest” (Regne Unit), el “Lille International Cello Competition” (França), l’any 2000 li va ser atorgat el premi “El Primer Palau” (Barcelona) per la seva interpretació “Variacions sobre un tema Rococó de P.I. Txaikovsky al Palau de la Música, acompanyada per l’Orquestra Simfònica del Vallès.

L’any 1996 es traslladà a Londres on obté un Màster en el Trinity College of Music sota la direcció de la reconeguda violoncel·lista Karine Georgian. Posteriorment finalitzà els seus estudis en l’Escola Superior de Música “Reina Sofia” de Madrid, becada per la “Fundació Isaac Albéniz” i la “AECI”, on treballa amb els professors Frans Helmerson y Natalia Schakovskaya. 

Svetlana ha rebut valuosos consella de il·lustres intèrprets com M. Rostropovich, B. Greenhouse, B. Pergamentchikow, Y. Menuhin, N. Gutman, A. Noras o R. Filippini i ha treballat sota la direcció de reconeguts directors d’orquestra, tals com Lorin Maazel, Víctor Pablo Pérez, Leopold Hager, Aldo Ceccato, García Asensio, Zubin Mehta, Amos Talmon, Juan Carlos Lomonaco, James Judd o Lior Shambadal.

Ha actuat com a solista amb formacions tan prestigioses com l’Orquestra Filharmònica Nacional de Romania, l’Orquestra Estatal Russa, l’Orquestra Filharmònica de Kazan, l’Orquestra de la Societat de Concerts de Barcelona, l’Orquestra del Festival de Bromley, l’Orquestra Simfònica del Vallès, la Barcelona Simfonieta, l’Orquestra Filharmonia Ibèrica, la Jove Orquestra Filharmònica de Catalunya – JOFICAT, l’Orquestra Filharmònica de Roma, l’Orquestra Filharmònica Estatal de Rivne, entre d’altres.

Des de l’any 1995 ha realizat dúo amb el pianista català Melani Mestre, “Duo Cantabile”, actuant tanmateix amb pianistes de la talla de Diana Baker, Luiz Gustavo Carvalho, Michele Pritzman, Akiko Nomoto, Katia Michel i guitarristes com Philipe Mourotaglou, José Antonio Escobar, Aynur Begutov. Forma part de l’Ensemble Concertanti de Barcelona, del Quartet Ibèric i del Granados Piano Trio.

Actualment és Professora Superior de l’Acadèmia Internacional de Música de Barcelona – AIMB i primer violoncel de l’Orquestra de la Societat de Concerts de Barcelona i de la Filharmonia Ibèrica.

Svetlana Tovstukha ha pres part recentment en el Festival & Conferència ESTA (European String Teachers Association) cel·lebrat a Kazan, Rússia, i ha realitzat gires de concerts per Brasil, França, Itàlia, Rússia i l’Estat Español.